Coaching

In mijn praktijk kunt u terecht voor persoonlijkheidscoaching.

De 4-elementenleer

Persoonlijkheidscoaching doe ik aan de hand van de 4-elementenleer, te weten de elementen Vuur, Water, Lucht en Aarde. Deze leer is gebaseerd op een Westers model dat Griekse natuurfilosofen reeds in de Klassieke Oudheid ontwikkelden. Door de eeuwen heen heeft de kennis en de praktische toepasbaarheid van de 4 elementen zich verdiept. In de natuur zien we vele toepassingen van deze elementen, met name in de 4 windrichtingen, de 4 seizoenen en de 4 smaken.

De 4 elementen in je uiterlijk

Naast de natuur is de leer ook zichtbaar in de mens: in zijn lichaamsbouw, zijn gelaatstrekken en zijn persoonlijkheid. De ene persoon is klein van stuk, de ander net lang en smal. De een heeft aanleg voor ronde vormen en neigt naar overgewicht, de ander kan alles eten zonder aan te komen. Specifieke uitingsvormen van de 4 elementen zijn door overerving bepaald. Je uiterlijk is dus genetisch vastgelegd.

De 4 elementen in je karakter

De 4 elementen hebben ook bijbehorende karaktereigenschappen. De samenstelling van deze elementen is voor iedereen anders. De meeste mensen hebben één dominant element en duidelijke karaktereigenschappen die bij dit element horen. Daarnaast is één element bij de meesten van ons minder aanwezig, waardoor de daarbij behorende eigenschappen in mindere mate waarneembaar zijn. Een aardetype is net heel geordend, terwijl een luchttype geen moeite met chaos heeft. Een vuurtype is in gezelschap duidelijk aanwezig, een watertype blijft liever op de achtergrond. De mix van de 4 elementen vormt je temperament. Dit is een afspiegeling van jouw specifieke persoonlijkheidskenmerken.

Inzicht in jouw mix

Het bepalen van je temperament is uitermate geschikt om een persoonlijkheidsprofiel van jezelf te maken. Je komt er achter wat jouw sterke eigenschappen zijn, maar ook welke van deze eigenschappen een valkuil voor je kunnen worden als je er té veel op focust. Je krijgt zicht op karaktereigenschappen die je wellicht wel bezit, maar te weinig benut. Aan welke eigenschappen zou je meer aandacht moeten besteden? Het bepalen van je persoonlijkheidsprofiel draagt bij aan meer zelfkennis. Zo wordt het gemakkelijker om de juiste beslissingen te nemen met betrekking tot je relatie, studie, baan en privéleven. Dit kan resulteren in een betere persoonlijke balans. Kennis van de 4 elementen biedt je tevens de kans om met een andere blik naar de mensen om je heen en je relatie met hen te kijken. Dit kan zowel privé als werk gerelateerd zijn. Waarom verloopt het contact met de een als vanzelf, terwijl je je telkens stoort aan een bepaald gedrag van de ander? Welke eigenschappen moet een werknemer hebben om op een specifieke plek in het bedrijf goed te functioneren? Het levert je aangrijpingspunten op om een relatie te evalueren en wellicht te verbeteren. Consulten in het kader van persoonlijkheidscoaching komen niet altijd voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking. Neem even contact op voor meer informatie hierover.